Personal

De Narcose Tandarts

Ik maak er geen geheim van dat ik bang ben voor de tandarts. En niet een beetje bang, nee heel erg. In de laatste jaren ben ik daar flink mee aan de slag gegaan en dingen als een controle en een klein gaatje gaan nu redelijk. Maar grotere ingrepen durf ik nog steeds niet aan. Ik ben bang om weer terug te vallen in de extreme angst die ik ooit had. Maar ja, soms moet er nou eenmaal iets gebeuren en dat was ook nu het geval. Mijn verstandskies moest eruit. Gelukkig is er voor mensen zoals ik een hele fijne oplossing; de Narcosetandarts!

Waarom onder narcose?
Jaren terug toen mijn angst op zijn piek zat heb ik hier al eens een bezoekje aan gebracht. Ik bleek toen een tandarts te hebben gehad die mijn gebit jarenlang heeft verwaarloosd. Er moest een hoop gebeuren en ik zag door de bomen het bos niet meer. Na een gesprek bij de Narcosetandarts durfde ik weer te lachen. In een paar uur zouden ze me van de grootste problemen afhelpen. En ik zou er niks van merken! Ik kom binnen, krijg een kapje op mijn neus en wordt even later wakker van mijn moeder die mijn naam zegt. Verdwaast kijk ik om me heen, ik zit in een rolstoel en wordt naar de auto gereden. Het is klaar! Van mijn mond zelf heb ik weinig last echter staat mijn neus in de fik ( door het slangetje van de beademing ) en ook zijn mijn mondhoeken helemaal stuk. Maar wauw het zit erop! Herstel gaat spoedig en hoewel ik me die dag erg moe voel en veel slaap gaat het prima. Mag ik dit voor elke behandeling?

Vorige jaar was het weer zo ver, er moest een grote ingreep gebeuren. Mijn verstandkies moest worden getrokken en ik was absoluut niet van plan daar ook maar iets van mee te maken. De afspraak stond gepland in April maar voor wie mij al wat langer volgt, een dag voor de behandeling kwam ik erachter dat ik zwanger was! Dan mag je natuurlijk niet onder narcose… Gelukkig waren ze erg vriendelijk en was het geen probleem. Ook mijn kies zou het nog wel een jaartje uithouden volgens mijn tandarts.

Hoe gaat dat nou precies?
Maar nu Harper er is heb ik geen excuus meer.. afgelopen week was het zo ver en ging ik weer richting Alphen a/d Rijn. Omdat ik weet dat een groot gedeelte van Nederland angst heeft voor de tandarts en wellicht iets heeft aan mijn verhaal besloot ik mijn camera mee te nemen! Zo kan je al vast zien hoe het er aan toe gaat in die kliniek.

Helaas voor degene onder ons die ook prikangst hebben, het in slaap brengen met een kapje mag niet meer van de overheid. Waarom? Geen idee maar het betekend dus wel dat het infuus geprikt moet worden als je wakker bent. Balen, want zonder die drempel zou ik helemaal angstvrij naar binnen gaan. Nu dus helaas niet maar bij binnenkomst kreeg ik gelijk de verdovende sticker op mijn hand en voor ik het wist was het al tijd voor de behandeling. Weinig tijd dus om mezelf op te gaan zitten vreten.

Je stapt gewoon binnen in een ruimte zoals je die gewend bent bij de tandarts. Enkel de extra plakkers die je op je lijf krijgt en de aanwezigheid van de anesthetist geven weg dat het er toch was anders aan toe zal gaan. Ik ging zitten en voor ik het wist prikte ze het infuus al! Gelukkig was dat dus achter de rug. Nog even kletsen met Joel en… toen werd ik wakker in een rolstoel. Nog nabibberend van de narcose maar best wel helder en wakker. Ik kon zelfs mijn moeder al weer bellen om te vertellen dat alles goed was gegaan. Ik was nog geen half uur weg geweest en na controle van zowel tandarts als anesthetist mocht ik lekker naar huis. Zo, dat zat er op! De napijn is uiteraard hetzelfde als wanneer normaal een kies wordt getrokken dus ik voel me flink beurs. Maar van de narcose zelf merkte ik weinig, ik had alleen iets minder spierkracht op de dag zelf. Wat ben ik blij dat alles achter de rug is zeg!

Het kostenplaatje
De behandeling bij de Narcosetandarts is net zo duur als bij de gewone tandarts. Als je daar dus goed voor verzekerd bent zal je er niks van zien. Echter valt de narcose zelf daar niet onder. Per uur betaal je hier €325 euro voor. Ja, dit is inderdaad even pittig maar het voor mij meer dan waard. Ik ben bang dat als ik zo’n grote ingreep bij de tandarts zou laten doen mijn angst weer in alle hevigheid terugkomt. Die €325 euro betaald je dus sowieso, want hoewel het trekken van mijn kies volgens mij vele malen sneller ging doen ze helaas niet aan halve uren ;).

Zo, een heel verhaal over een niet zo leuk onderwerp. Maar ik hoop dat ik hier misschien andere angst patiënten mee kan helpen. Mocht je vragen hebben over mijn ervaringen stel ze gerust! Ik weet in ieder geval zeker dat ik voor grote ingrepen nooit meer wat anders wil!
handtekening

Follow on Bloglovin

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply